Vacherin Mont d'Or

De Vacherin Mont d'Or is een traditionele France-Comtois provincie kaas. Hij wordt sinds vele eeuwen gefabriceerd in de regio Haut-Doubs (hoge weideland tegen de Zwitserse grens in de Jura) De Vacherin is een ambachtelijke kaas die uitsluitend van de herfst tot aan de winter wordt gemaakt; wanneer de kuddes na de zomer van het hoge weideland terugkeren naar de stal.

De Vacherin is een zachte kaas die wordt gemaakt van rauwe koemelk. Je kunt hem herkennen aan de donsachtige plooien in de korst, de licht roze kleur en de subtiele geur. Het zuivel is blank, zacht smeuïg en een klein beetje vochtig. Het vetgehalte is 45%.
De kaas is vaak zo romig dat hij moet worden uitgelepeld, voor de echte kaasliethebber is dit een voortreffelijke ervaring. De kaas heeft een cilindervorm met een doorsnede van 20 tot 30 cm en is 3 tot 5 cm hoog. De gewichten vari‘ren van :t 500 g tot 3 kg. De kaas heeft sinds 24 maart 1981 een AOC predikaat.
De herkomst ligt bij de herders van het bosgebied rondom de Mont d'Or. Zij hebben het geheim van het maken van deze kaas mondeling overgedragen aan de monniken van de Grandes Abbayes de Saint Claude et de Montbenoït.
Bereiding
De Vacherin is al ruim 800 jaar een ambachtelijk product uit de bergen. De rauwe melk is uitsluitend afkomstig van de lokale rassen,de Maubeliare of de Pie Rouge de l'Est. Na het stremmen wordt de uitgelekte wrongel omgeroerd en in een vorm van 15 cm doorsnee en 30 cm hoog gegoten. De vorm wordt omgekeerd om het uitlekken te vergemakkelijken. Na het uitlekken wordt de wrongel in stukken gesneden en ingelegd in een ring van sparrenhout. De kaas wordt gezouten in een pekel bad en op een sparrenhouten plank in de kelder gelegd bij een temperatuur van 15 C waar ze om de twee dagen worden gekeerd en op een nieuwe plank gelegd. De affinage kan 3 weken tot 1 maand in beslag nemen.

Gebruikstip


De traditionele manier om een rijpe Vacherin Mont d'Or te eten is, om de bovenkant eraf te snijden en de zachte kaas eruit te lepelen.
Giet eventueel wat wijn op de kaas en steek er een aantal knoflooktenen in. Vervolgens wikkelt u hem met doos en al in aluminiumfolie en zet hem 20 min. in een hete oven. Eet smakelijk!

Vacherin