Taleggio

Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in Lombardije. De kaas wordt al sinds de 11e eeuw gemaakt in deze regio. Hij wordt gemaakt van koemelk en heeft een gewassen korst. De kaas kent een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta).

De kazen hebben meestal de vorm van een vierkant van 20 cm, maar zijn soms groter. De onranjeroze, gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met donkere groeven. Er mogen geen scheuren in zitten.
De kazen worden traditioneel in de herfst en winter gemaakt. Tegenwoordig wordt de kaas zowel ambachtelijk als industrieel gefabriceerd en is de productie uitgewaaierd naar de Povlakte.
Industrieel geproduceerde Taleggiowordt steeds vaker volgens de moderne verwarmdewrongelmethode gemaakt, waardoor hij meer op Italico-kaas lijkt. De zuivel van deze kazen is veel witter en de smaak is zeer mild vergeleken met een boeren-taleggio.

taleggio