Manchego

Manchego is een Spaanse kaas, uit de streek La Mancha. (Ja, de streek waar ook Don Quichote vandaan kwam!)

De kaas wordt gemaakt van schapenmelk. Niet verwonderlijk, want de ruige omgeving is niet erg geschikt voor het houden van runderen. Schapen voelen zich er thuis en dat vertaalt zich in een heerlijke, stevige geitenkaas, die zowel jong als oud wordt gegeten.
De geur van Manchego verraad zijn afkomst niet. Het is een eersteklas kaas, die bij iedere maaltijd past. Het combineert met de wat robuustere wijnen. De kaassmaak houdt lang stand en is het waard om eens te proberen.

Tegenwoordig rijpen de meeste kazen zo'n twee tot drie maanden. Ze worden verkocht als 'semicurado'. Belegen kazen heten 'curado' en oude 'viejo'. Ook kunt u manchego fresco tegenkomen, die veel korter heeft gerijpt.

Manchego is trommelvormig en heeft een kenmerkende, donker strokleurige korst met daarin de afdruk van het ingewikkelde patroon van de kaaspers.

Manchego2