Gaperon, robuuste kaas uit de Auvergne

Dit is een zeer robuuste kaas uit Auvergne, Frankrijk. De Gaperon is een halfharde kaas met een natuurlijke korst.

Gaperon heeft de vorm van een afgeplatte bal met een witte, donzige korst die na rijping donkerstrogeel wordt.
Om de kaas zit raffia of een lint met een etiket op de boven- of onderkant. Van binnen is de kaas eerst krijtwit, maar hij wordt na rijping ivoorgeel, zacht en soepel. De smaak en geur zijn zeer herkenbaar.
De kaas wordt gemaakt van koemelk, van karnemelk en van (rauwe) melk. Deze bereidingswijze maakt dat de kaas een erg laag vetgehalte heeft. De kazen rijpen 1 à 2 maanden.
De doordringende smaak komt deels van de kaas zelf, maar deels ook van de knoflook en zwarte peperkorrels die soms in de kaas verwerkt is.
Serveer hem puur met boerenbrood. Leg hem niet op de kaasplank - na zo'n aanval op de smaakpapillen proeft u niets meer van de mildere kazen.

gaperon