Vacherin Mont D’Or

Vacherin Mont-d’Or is een zachte kaas uit de Jura van Vaud. In de Vallée de Joux wordt hij al meer dan 100 jaar op ambachtelijke wijze gemaakt. In rijpingskelders ontplooit de kaas zijn delicate, milde smaak en de fluweelzachte roodbruine korst.

Vroeger produceerde men de Vacherin Mont-d’Or van oktober tot de lente, omdat in de winter weinig melk beschikbaar was. De koeien van het Massif du Mont d’Or, op de grens van Zwitserland en Frankrijk, produceren in de stal te weinig melk om grote bergkazen te maken. Na verloop van tijd werd het een traditie om deze kaas te produceren. Tegenwoordig wordt de kaas gemaakt van eind september tot april. 

De smaak van de milde rauwmelkse kaas is zoet met een vleugje boerenerf en ook de sparrenschors waarin de kaas wordt gerijpt kun je proeven. Is de Vacherin rijp, dan is hij  zo zacht dat je hem kunt lepelen.

Het is een prachtige kaas voor een plateau en tevens zeer geschikt om als fondue te serveren in zijn eigen verpakking. Je kunt de jonge Vacherin ook even opwarmen in de oven en combineren met bijvoorbeeld peper, knoflook, bieslook of truffel. Heerlijk!

Vacherin Mont DOr