Blue Stilton

Blue Stilton wordt de Koning van de Engelse kazen genoemd. De kaas onderscheidt zich door zijn verfijnde smaak.

Het is een blauwgeaderde kaas die volledig ambachtelijk wordt bereid op basis van volle Britse koemelk. Tegenwoordig gebruikt men gepasteuriseerde koemelk.
De kaas heeft een nootachtige smaak en is iets pikant.
Na een rijping van minimaal vier maanden is de kaas op smaak, tenminste naar Nederlandse begrippen, de Engelsen eten hem het liefst op zes maanden. Hoewel deze kaas in een fabriek geproduceerd wordt, is deze kaas ambachtelijker bereid dan menig Nederlandse boerenkaas. Voorheen werd plantaardig stremsel gebruikt, tegenwoordig echter weer dierlijk stremsel. Dit komt de smaak ten goede.

Stilton en Port

In Engeland eet men de Stilton vooral met de Kerstdagen. Enige weken van tevoren wordt er een fles Port ondersteboven in een grote kaas gezet. De Port dring door in de kaas en de smaken vermengen zich tot een prachtig dessert, dat aan het eind van het kerstmenu wordt gegeten.

blue stilton