Gezonde vetten in noten

Noten bevatten goede vetten, maar wat zijn dit nu precies en waarom zijn ze gezond?

Het woord ‘vet' roept vaak een negatieve associatie op, toch moeten we niet vergeten dat vetten in ons lichaam ook noodzakelijk zijn. Vetten vormen een opslag van energie en leveren ons energie op de momenten dat we niet eten; zoals tussen de maaltijden door, maar ook wanneer er langere tijd geen voedsel voorhanden is. Vetten zijn onderdeel van de celmembranen in ons lichaam en spelen een belangrijke rol in diverse processen in de cel. Bovendien zijn vetten nodig om de in vet-oplosbare vitamines (A,D,E en K) op te nemen. Ook niet onbelangrijk is dat vet het kauwen en doorslikken van ons eten gemakkelijker maakt; tevens is vet een belangrijke smaakmaker van ons eten.
Het menselijk lichaam kan de meeste vetten die het nodig heeft uit andere vetten uit de voeding samenstellen (ook uit koolhydraten). Een uitzondering hierop zijn de essentiële vetzuren oftewel de meervoudig onverzadigde vetzuren.
Deze vetten zijn belangrijk omdat het menselijk lichaam deze vetten niet zelf kan maken en daarom met onze voeding moeten binnen krijgen. De omega-3 vetzuren zijn belangrijke componenten van de celmembranen in ons hele lichaam, vooral in de ogen, hersenen en zaadcellen. Verder vormen ze de ruwe materialen waaruit sommige hormonen worden gemaakt, waaronder de hormonen die bloedstolling, ontstekingsprocessen en de samentrekking en ontspanning van de slagaderen reguleren. En van die onverzadigde vetten is ook bekend dat zij het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, waardoor de aderen minder gemakkelijk dichtslibben en de kans op een hartaanval wordt verkleind.
Noten bevatten weinig ongezonde, verzadigde vetten en juist veel gezonde, onverzadigde vetten.

Kaas en Ko 24