Cashewnoten

Wat zijn cashew? Waar groeien ze? Zijn ze rauw te eten?

De cashewnotenboom is een tropische boom. Van oorsprong komt deze boom uit Brazilië en is ontdekt door Portugezen. Zij brachten de cashewnotenbomen over naar andere landen, waar ze ook goed gedijen.
Cashewnoten groeien aan de Acajouboom. Het zijn niervormige noten die onder de cashewappel hangen, de vrucht van de cashewboom, in een harde dop. Ze hebben een witte kleur en hebben een zoete smaak. De noten worden geïmporteerd uit Indië en Afrika.

Herkomst

De cashewnotenboom is een tropische boom.
Van oorsprong komt deze boom uit Brazilië en is ontdekt door Portugezen. Zij brachten de cashewnotenbomen over naar andere landen, waar ze ook goed gedijen. Tegenwoordig vinden we ze in Mozambique, Tanzania, Benin, Kenia, Madagaskar, India en Brazilië. Hierbij dient opgemerkt te worden dat Brazilië sterk in opkomst is.

Cashewappel

Na drie jaar dragen de bomen vrucht. Het is één van de merkwaardigste vruchten die er zijn. De cashewnoot groeit namelijk onder aan een vrucht, genaamd cashewappel. Een vrucht brengt soms meerder cashewnoten voort, die hangen dan echter zijdelings aan een takje. Onder de vrucht hangt dus altijd één noot. De natuur heeft het zo beschikt dat de noot ongeveer vijftien dagen eerder rijp is dan de appel waaraan ze hangt. Ze valt dan af.
Van de appel, die van rood tot geel in kleur varieert, wordt cashewsap gemaakt, siroop, terwijl men ze ook eet. Na het vallen worden de noten verzameld door de bevolking, al dan niet in dienst van een farmer.
Na het verzamelen worden ze gedroogd, hetzij kunstmatig hetzij in de zon. Dit is noodzakelijk om van een goed eindproduct verzekerd te zijn.

Bewerking

In grote lijnen gebeurt dat als volgt:
De cashewnoot in dop wordt gebrand om de bast kraakbaar te maken. In feite wordt de cashew dus al voorgebrand, vandaar dat ze "rauw" ook goed te eten zijn. Dan worden ze gekraakt. Er zijn machines voor, doch veel is nog handwerk. Een groep vrouwen kan een maximale productie bereiken van 45 kg per dag. Iedere cashewnoot gaat meermalen door de handen.
Tijdens het kraken wordt ieder druppeltje olie uit de olierijke bast in een blikje opgevangen, daarna worden de basten uitgeperst. De olie die vrijkomt, wordt als industrieolie gebruikt, het overblijfsel van de basten wordt als brandstof gebruikt, zodat er niets dan as overschiet. Opnieuw wordt de cashewnoot verwarmd om het bruine vliesje wat er nog omzit te drogen. Dan laat het vliesje zich vrij gemakkelijk verwijderen en schiet er een blank product over. Dat loopt over een band en duizenden vlijtige vrouwenhanden sorteren de noten.
Aan 't eind worden ze in blikken 11,34 kg gedaan, deze worden met insectendodend gas gevuld (anders komt er in de kortst mogelijke tijd leven in) en daarna dicht gesoldeerd.

cashewnoten