Bunkerkaas

Jan-Peter Nijenhuis nam anderhalf jaar geleden een besluit en begon met het ontwikkelen van Bunkerkaas.

In het Twentse Daarle ligt een militair complex dat vroeger werd gebruikt voor munitieopslag. De bunkers waren niet meer in gebruik en dat bracht hem op een idee. “In de bunkers heerst een perfecte omstandigheid voor het rijpen van kaas. Door de uitstekende isolatie is de luchtvochtigheid constant en is het er altijd zo’n 15 graden. Hierdoor hoeven we weinig stroom te gebruiken, waardoor we ook nog eens duurzaam rijpen.”
Samen met kaasmaker Klaver heeft hij een nieuwe receptuur ontwikkeld, waarin ze gebruik maken van een speciaal soort zuursel en plantaardig stremsel. Bovendien gebruiken ze niet-afgeroomde Noord-Hollandse melk. Samen zorgt dat voor een bijzondere smaak.
Bunkerkaas is een halfharde kaas van formaat. Een kaas weegt  maar liefst 16 kilo. Een stoere kaas qua uiterlijk: geen etiket of banderol, maar een logo ingedrukt in de zij- en bovenkant van de kaas.
Het is echt een kaas met een onderscheidende smaak. Na 25 weken rijping is die smaak op zijn best: vol en romig, met een pikante en nootachtige ondertoon.
"We zijn heel trots op wat we hebben neergezet," vertelt Nijenhuis, "maar het vat is nog niet leeg. Op het complex staan nog zeven andere voormalige munitiebunkers die we kunnen gebruiken. We zijn van plan in iedere bunker een bepaalde soort te laten rijpen. Denk bijvoorbeeld aan boerenkaas en geitenkaas. Maar eerst willen we Bunkerkaas een succes laten worden. En daar hebben we alle vertrouwen in!”

bunkerkaas