Selles-sur-Chèr

Al vele generaties wordt de Selles-sur-Chèr kaas op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt. De oorsprong van de kaas gaat zelfs terug tot in de tijd van de Saracenen.


De Selles-sur-Cher kreeg al in 1975, als een van de eerste kazen het keurmerk AOC. De voortreffelijke smaak wordt alleen maar sterker naarmate de kaas gerijpter is en de nootachtige accenten zich ontplooien. De milde smaak wordt zachter als de kaas in de mond smelt. Het laagje koolstof over de kaas beschermt de kaas en houdt het vocht binnen. Tijdens het rijpen ontstaat een blauwe schimmel onder de as, waardoor de kaas harder en scherper van smaak wordt.

Deze kaas dankt zijn naam aan het gelijknamig dorp in de Loirestreek. Het Centré-Val de Loire is een uitgestrekt Frans natuurgebied met een werelderfgoeddeel status van de Unesco. De geitenmelk voor deze kaas komt van de Saanengeiten, oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland.

Serveer Selles-sur-Chèr als onderdeel van een kaasplank of smeer hem op brood, toostjes of knäckebröd. Eet hem puur met fruit of een salade. Gebruik de jonge kaas om rijpe vijgen te vullen en serveer deze als borrelhapje met een rozemarijnvinaigrette.

selles sur cher