Reblochon

De Reblochon is een gewassen korst kaas. De kaas wordt geproduceerd in de Haute-Savoie, het alpengebied in Frankrijk bezuiden Genève en het meer van Genève. De kaas heeft het AOC-keurmerk.

De Reblochon stamt uit de 13e eeuw. In die tijd moest de alpenboer een proportioneel deel van zijn melk afstaan aan de eigenaar van de weide. Wanneer de eigenaar kwam, dan werd het vee niet volledig gemolken. Na inlevering van de verplichte hoeveelheid en na het vertrek van de controleurs werd het vee opnieuw gemolken (re-blocher) en van die melk werd de Reblochon gemaakt. Vandaar de naam.

De kaas heeft het AOC-keurmerk gekregen. De melk die voor de kaas gebruikt mag worden is uitsluitend afkomstig van de bergkoeien van de rassen Abondance, Tarine, of Montbéliarde. De controle voor het keurmerk strekt zich uit over alle productiefasen. Er zijn twee typen Reblochon, de Reblochon fermier (heeft een groen merk) en de Reblochon fruitier (rood merk). De Reblochon fermier wordt in de bergen gemaakt, of in de boerderijen in de vallei van Thônes, de Reblochon fruitier kan gemaakt worden in het hele AOC-gebied (Vrijwel de hele Haute Savoie en één vallei in de Savoie).

De Reblochon wordt gemaakt van volle rauwe koemelk. Na het melken wordt de melk verwarmd en in ongeveer drie kwartier gestremd. De wrongel wordt na het uitlekken in de met kaasdoek bedekte vormen gedaan. In de vormen wordt met een gewicht van 2,5 kg het vocht er verder uitgeperst. Uit de vormen gehaald wordt de kaas gezouten in een pekelbad en vier tot vijf dagen in de eerste rijpingskamer gezet. De kaas wordt regelmatig gewassen en gekeerd (eens per twee dagen). Vervolgens volgt de tweede rijping van twee tot drie weken. Het resultaat is een kaas met een zachte, ivoorkleurige kaasmassa en een saffraangele korst.

Reblochon