Morbier

Morbier is een halfharde gewassen korstkaas afkomstig uit het gelijknamige dorp in de Jura te Frankrijk. (Franche-Comté)

De kaas wordt oorspronkelijk gemaakt van rauwe koemelk, hoewel tegenwoordig ook gepasteuriseerde melk wordt gebruikt. De wrongel wordt gesneden, de wei verwijderd, en daarna perst men de kaas in de vorm. Kenmerkend is de zwarte ader die door de kaas loopt. Qua smaak doet deze ader niet veel. Deze ader schijnt te zijn ontstaan doordat de boeren hun wrongel wilden bewaren tot ze genoeg hadden om een hele kaas te maken. Om de wrongel tegen insecten te beschermen brachten zij een laagje as en zout op de wrongel aan. Nadat de koeien overdag gegeten hebben, worden ze 's avonds gemolken. De wrongel van deze melk komt op de aslaag.
De kaas van de avondmelk is veel sterker van smaak en smaakt meer naar noten. Na de toevoeging van de tweede wrongel gaat de kaas in de pers en rijpt in een koude ruimte voor 2 à 3 maanden. De kaas krijgt een rode korst.
De Morbier heeft het AOC-keurmerk gekregen, wat inhoudt dat de kaas ook alleen gemaakt mag worden van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi, gras en kruiden uit de Jura.
De kaas heeft een vetgehalte van 45-50%.

morbier