Herve Exquis

De Exquis-kazen zijn zachte Hervekazen met een gewassen korst en hebben een BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming).

De Exquiskazen zijn traditionele kazen, in het gamma zijn er kazen opgenomen met een lange rijping (zoals de Remoudou, met minstens twee maanden rijping) en met een bijzondere rijping zoals de "Herve gerijpt met bier" en de "Herve gerijpt met jenever".

"L'Exquis" is de kaas voor kenners! Hervekaas of Herfse kaas is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve, bij Luik. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd.

Dezelfde kaas werd vroeger ook gemaakt in Maastricht en omgeving. Hier werd en wordt meestal de naam Rommedoe gebruikt; dit is een samenvoeging van het Maastrichtse “roum” (=room) en het Franse “doux” (=zacht).

De kaas heeft een vetpercentage tussen de 35 en 45%. Hij heeft een scherpe en sterke smaak, volgens traditie wordt de kaas met roggebrood, Sirop de Liège en een kopje koffie gegeten. Herve is de aangewezen kaas om er de maaltijd mee af te ronden, samen met een glas wijn, een oude portwijn of bruin abdijbier. Sommige chef-koks serveren de Hervekaas niet enkel op een kaasschotel maar gebruiken hem ook in de bereiding van salades, sausen, crèmes brûlées. Er zijn 3 soorten Hervekazen: de zachte, de pikante (meer gezouten en met een langere rijping) en de Remoudou (rijker en met complexere aroma’s).

De "L'Exquis" bestaat in twee versies: een zachte en een pikante.
Rijping: vier weken (zacht) en zes weken (pikant).

herve