Grana Padano

Grana Padano is een van de eerste harde kazen ter wereld. Al sinds de 12e eeuw wordt de kaas gemaakt door monniken van de Cisterciënzers kloosters in Italië. Zij gebruikten op deze wijze de overtollige melk die werd geproduceerd.

De Grana Padano is een van de populairste kazen met de Denominazione di Origine Controllata. De naam komt van het woord grana (graankorrel) dat verwijst naar de korrelige structuur van de kaas en Padano dat verwijst naar de valei Pianura Padana.

De kaas houdt zich heel lang, rijpt meestal tussen de 9 en 16 maanden. Daardoor heeft de kaas een intens rijke smaak, romig, met frisse fruittonen. De Grana Padano Riserva rijpt zelfs 20 maanden of langer.
Het is een half-vette harde kaas, gemaakt van koemelk. Padano lijkt veel op Parmezaanse kaas, waar het dan ook vaak mee verward wordt. In tegenstelling tot Parmezaanse kaas, die alleen gemaakt mag worden in een beperkt gebied in de omgeving van Parma, wordt Grana Padano in een groot deel van Noord-Italië, van Po-vlakte tot in de Dolomieten, geproduceerd.

grana padano