Emmentaler, je proeft de Alpen

Als je Emmentaler zegt, denk je aan de Alpen. Deze halfharde kaas wordt zowel in de Franse als in de Zwitserse Alpen gemaakt.

De oorsprong ligt in de alpenweiden, waar de koeien in de zomer meer melk gaven dan de boeren konden verhandelen. Van de melk werd kaas gemaakt, die zich laat opslaan en gemakkelijk transporteren en verhandelen. Goede houdbaarheid van de kaas was een vereiste, je ziet het nog steeds bij de bekende kazen uit dit gebied. Denk maar aan de Emmentaler, de Gruyère, de Comte of de Beaufort.

De Emmentaler wordt gemaakt van rauwe koemelk en rijpt twee á drie maanden. Tijdens de rijping ontstaan de gaten in de kaas door gecontroleerde bacteriële activiteit en ontwikkelt zich de smaak.

Voordat de kaas naar de markt gaat, wordt deze eerst gekeurd. Onafhankelijke keurmeesters keuren de kazen. Ze worden geclassificeerd als extra, premier choix of déclassé. Naast deze kwaliteitskeur van de kazen, is er ook een keur op de smaak. Deze keur vindt plaats door een jury van tien personen, die regelmatig de kazen op hun aroma keuren.

Het vetgehalte van de kaas is 40%. De vorm is rond en een kaas heeft een gewicht van 60 tot wel 130 kg.

Emmentaler 3