Appenzeller

Appenzeller is een kaas die die afkomstig is uit het kanton Appenzeller, in het noordoosten van Zwitserland. De kaas wordt voornamelijk geproduceerd in de kantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden en in delen van de kantons Sankt Gallen en Thurgau. Hoewel veel voor de export geproduceerd wordt, zijn in veel dorpen varianten beschikbaar met ieder een eigen smaak.

De kaas werd al in de middeleeuwen geproduceerd en 700 jaar geleden voor het eerst genoemd. Tegenwoordig wordt de kaas beschermd onder de naam Appenzeller Switzerland. De rauwe volle koemelk waarmee de kaas wordt gemaakt komt voornamelijk uit de streek rond de berg de Säntis.

De rijping van de kaas duurt minimaal drie maanden. Gedurende deze periode wordt de kaas meermaals met een kruidenmengsel (Kräutersulz) behandeld. Het recept van dit kruidenmengsel is nog altijd streng geheim. De kaas dankt zijn unieke smaak vooral aan deze bijzondere productiewijze.

De Appenzeller kaas is veelzijdig, ze kan als tafelkaas gegeten worden, maar ook worden gebruikt bij het maken van warme gerechten. Mildere types kunnen worden gebruikt bij fondue of raclette.

appenzeller