Wat is graskaas?

Bij de eerste warme dagen komt er weer vraag naar graskaas. Graskaas is gemaak van melk van melkkoeien, die in de weide grazen. Het gras is vers en dat geeft de extra smaak aan de graskaas.

Meteen in het voorjaar, gewoonlijk zo eind april, begin mei, heb je natuurlijk niet meteen graskaas. Van melk naar graskaas duurt minimaal vier weken. Kaas moet immers 28 dagen rijpen voordat het verkocht mag worden. Pas eind mei liggen de eerste graskazen weer in de winkel.

Kaas gemaakt van melkkoeien die op stal staan heet hooikaas.

In het algemeen geldt dat kaas van melk van weidekoeien gezonder is dan kaas van melk van koeien die op stal blijven. Weidemelk bevat meer onverzadigde vetten. Ook de hoeveelheid geconjugeerde linolzuur (CLA) is hoger in weidemelk. CLA werkt cholesterolverlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen. Graskaas bevat bovendien extra bètacaroteen, dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

Dus als u de komende tijd eens lekkere graskaas wilt kopen koop dan boerengraskaas…


graskaas