Gegratineerde Franse uiensoep

Ingrediënten

4 eetlepels (ongezouten) boter
5 uien, eventueel 3 gewone en 2 rode uien
1,5 liter kippenbouillon
0,5 liter runderbouillon
125 ml rode wijn
1 eetlepel worcestersaus
kruidenbundeltje van laurierblad, peterselie en tijm
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
4 dikke plakken oud of geroosterd brood
8 plakken gruyère
60 gr geraspte mozzarella

Bereiding

Laat de uien heel langzaam (ruim een half uur) karameliseren in een grote pan. De gewone uien zijn hiervoor het meest geschikt. Laat de temperatuur vooral niet te hoog worden.
Voeg alle bouillon, wijn en worcestersaus toe en doe het kruidenbundeltje erbij. Laat dit 20 minuten zacht koken. Roer af en toe.
Verwijder het kruidenbundeltje, zet het vuur laag en breng alles op smaak met wat peper en zout.
Vul vier ovenvaste soepkommen voor ongeveer tweederde met soep en leg een snee brood hier bovenop. Op het brood leg je de plakken gruyerekaas (op kamertemperatuur) en verdeel de mozzarella erover. Zet de koppen in een gril-oven totdat de kaas is gesmolten. Daarna direct serveren. Voorzichtig eten, erg lekker, maar heet!

 

 

 

uiensoep